Una dintre cele mai relaxante metode de a termina (sau incepe) o zi grea de munca sau una de iarna crunta, asa cum e cea prin care trecem acum, e sa faci o baie calda, timp in care poti citi o carte, viziona un film sau vorbi la telefon. Doar ca de la un punct incolo, o simpla cada de baie nu mai e de ajuns pentru a te relaxa cu adevarat- ai nevoie de apa mai fierbinte, de hidromasaj, de o cada imensa si confortabila. Incet, incet, desi poate nu ai planuit asta in bugetul tau pe noul an, incepti sa te gandesti la o baie mai extravaganta putin, poate chiar la o camera speciala, separata de baie, in care sa amenajezi ceva cu adevarat special. Optiunile in acest domeniu sunt multe, si in functie de preferintele si bugetul tau, ai putea sa-ti amenajezi un spatiu foarte intim si confortabil. Desigur, nu uita ca aceste saune sau spas trebuie construite si in functie de caracteristicile tehnice ale casei tale, de tipul de instalatie sau pompa submersibila pe care o ai, de prezenta unui hidrofor, a unui purificator de aer si asa mai departe. Dar sa ne concentram acum pe lucruri mai placute.
Saune finlandeze: O sauna finlandeza e o incapere de marimea unei camare sau poate ceva mai mare, unde temperaturile sar de 80 de grade Celsius. E o experienta formidabila sa faci o sauna dupa o perioada de efort fizic prelungit, precum un meci de tenis sau de fotbal. Apa foarte fierbinte e turnata peste pietrele incinse din furnalul saunei, aburul format fiind pompat in sauna. O sedinta de sauna poate dura intre 30 de minute si doua ore, fiind de obicei urmata de un dus sau, daca e cazul, de o tura de inot intr-un lac rece. Sauna e o practica foarte sanatoasa, mai ales pentru curatarea pielii si a porilor, dar si pentru a imbunatati calitatea aparatului respirator.
Jacuzzi: Jacuzzi e un tip de cada speciala in care apa e absorbita printr-un canal aflat la baza cadei de baie si care apoi e pompata inapoi in cada prin tuburi aflata pe lateral. Aceasta miscare a apei produce un efect de hidromasaj, unul foarte dezirabil, mai ales pentru cei cu probleme musculare sau de alt fel.
Air spas sunt putin diferite, in sensul ca au mai multe gauri la baza vanii respective, care trimit aer sub presiune in apa, producand astfel acel efect de “apa cu bule”. Problema cu acest tip de instalatie e ca uneori raceste apa destul de repede, motiv pentru care aveti nevoie si de un sistem secundar pentru incalzirea apei, astfel incat temperatura sa ramana constanta in cada pe toata durata sederii.
Sauna turceasca: In comparatie cu saunele finlandeze, cele turcesti sunt mai umede, facandu-te sa transpiri ceva mai repede, la temperaturi mai mici, in jur de 40-50 de grade Celsius. Aceste saune au un efect de relaxare mai rapid, dar s-ar putea sa te simti mai molesit la finalul unei sesiuni. Cu toate acestea, e o solutie mai buna pentru cei cu probleme respiratorii decat o sauna finlandeza.
pompa submersibila, pompa submersibila
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu