vineri, 23 martie 2012

Migranti detinuti intr-un centru din Arad reclama incalcarea drepturilor si tratament violent

stirileprotv.ro O organizaţie internaţională care apără drepturile migranţilor publică pe pagina de web un apel al unor refugiaţi aflaţi ntr-un centru din localitatea arădeană Horia.

UPDATE
MigranÅ£ii închiÅŸi în centrul specializat din localitatea arădeană Horia au reacÅ£ionat la ferestre când au apărut jurnaliÅŸtii, joi, pentru a se documenta referitor la acuzaÅ£iile privind tratamentele violente la care ar fi supuÅŸi, oamenii strigând de la ferestre “Ajutor!”, “Foame” ÅŸi “Mizerie”.

JurnaliÅŸtilor care s-au deplasat la Centrul pentru cazarea străinilor luaÅ£i în custodie publică din Horia li s-a refuzat accesul în pavilonul în care se află celulele de detenÅ£ie, pentru a vedea condiÅ£iile de cazare. După ce au strigat câteva minute în ÅŸir de la câteva ferestre, cei închiÅŸi s-au retras brusc, ca ÅŸi cum ar fi fost obligaÅ£i, revenind după aproximativ 15 minute cu aceleaÅŸi mesaje. Cu toate că mai mulÅ£i bărbaÅ£i strigau de la ferestre spre ziariÅŸti “IntraÅ£i să vedeÅ£i!”, reprezentanÅ£ii centrului nu le-au permis jurnaliÅŸtilor să ia contact cu nicio persoană închisă, afirmând că sunt violente.

După câteva ore de aÅŸteptare, ÅŸeful centrului din Horia, Petru Pădurean, a primit presa într-o sală de ÅŸedinÅ£e, unde a reluat declaraÅ£iile oferite miercuri seară agenÅ£iei MEDIAFAX, prin care respinge acuzaÅ£iile migranÅ£ilor.

Acestia reclamă încălcarea drepturilor ÅŸi tratament violent din partea poliÅ£iÅŸtilor, dar conducerea centrului respinge acuzaÅ£iile.



InformaÅ£iile apar pe pagina web a organizaÅ£iei Migreurop, cu sediul la Paris. Acestia publică un apel care ar fi fost trimis de migranÅ£ii aflaÅ£i în Centrul de cazare a străinilor luaÅ£i în custodie publică din localitatea Horia.
"Trebuie să ne ajutaÅ£i, suntem peste 50 de deÅ£inuÅ£i în centrul de detenÅ£ie din Arad, în România. Suntem solicitaÅ£i de azil ÅŸi am fost închiÅŸi aici. Unii suntem aici de o lună, alÅ£ii de ÅŸapte, opt sau nouă luni. Suntem bărbaÅ£i, însă avem ÅŸi o femeie însărcinată printre noi. Suntem maltrataÅ£i, mai rău ca animalele. PoliÅ£iÅŸtii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmpla des", se arată în mărturiile deÅ£inuÅ£ilor postate pe site-ul Migreurop.

Potrivit mărturiilor, în 6 martie 2012 poliÅ£iÅŸtii din cadrul centrului ar fi vrut să gazeze un bărbat.
"L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit Å£ipând din celulele noastre", se arată în apelul publicat.

DeÅ£inuÅ£ii se plâng că sunt închiÅŸi aproape 24 de ore din 24: "Avem dreptul de a ieÅŸi pe hol doar una-două ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelaÅŸi fel de mâncare. Nu avem acces la niciun medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulÅ£i dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportăm cu greu, însă nu primim niciun fel de îngrijire".

Acestia adauga în mărturiile respective că au vrut să facă greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat.
"Ne-am cerut drepturile. În acea zi au chemat pentru întăriri jandarmi cu cagule pe faţă. Eram închiÅŸi în celule ÅŸi ne-au gazat prin fereastra mică a uÅŸii. După aceea au deschis uÅŸa ÅŸi ne-au bătut pe toÅ£i. I-au rupt mâna ÅŸi nasul unui deÅ£inut", se arată în mărturii.

În apelul adresat organizaÅ£iei se mai spune că "anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă".
"Unul dintre deÅ£inuÅ£i se simÅ£ea foarte rău ÅŸi spunea că vrea să-ÅŸi taie venele. PoliÅ£iÅŸtii din centru i-au adus un cuÅ£it spunându-i: «Poate te ajută asta»".

In plus, oamenii se plang ca nu au căldură, nu le funcÅ£ionează duÅŸul, iar saltelele sunt în stare foarte proastă.

Seful Centrului de cazare a străinilor luaÅ£i în custodie publică din Horia, Petru Pădurean, a afirmat că nu are cunoÅŸtinţă despre astfel de tratamente aplicate deÅ£inuÅ£ilor ÅŸi că are audienÅ£e de două ori pe săptămână, dar niciun străin nu i-a adus la cunoÅŸtinţă acuzaÅ£iile enunÅ£ate.
“Avem doar doi poliÅ£iÅŸti pe tură care asigură paza ÅŸi nu au cum să bată 55 de persoane, câte sunt acum aici", a declarat ÅŸeful centrului, Petru Pădurean.
El a susÅ£inut că în dotarea poliÅ£iÅŸtilor există două pistoale cu gaze, care sunt Å£inute încuiate într-un rastel ÅŸi sunt folosite doar în situaÅ£ii de forţă majoră, iar în acest an nu s-a intervenit cu ele.

Referitor la acuzaÅ£iile că un deÅ£inut a fost dus în celula de izolare pentru a fi bătut, Pădurean a afirmat că "izolarea este sancÅ£iunea cea mai aspră ÅŸi nu au fost cazuri de indisciplină care să impună această măsură în acest an".

Åžeful centrului a spus că deÅ£inuÅ£ii primesc îngrijiri medicale ÅŸi doar de la începutul anului au fost înregistrate în evidenÅ£e 600 de tratamente aplicate.
"Avem medic pe fiecare tură. Chiar ieri am dus la spital, în Arad, pentru tratament, două persoane. Se acordă medicaÅ£ie ÅŸi se poate verifica uÅŸor în înregistrările existente", a declarat Pădurean.

El a spus că în centru există televizoare în sălile pentru activităţi cultural-educative ÅŸi că deÅ£inuÅ£ii au acces la ele între mese, aproximativ ÅŸapte ore pe zi.

Åžeful centrului a declarat că femeia gravidă din centru este împreună cu soÅ£ul său, ambii fiind din Liban, ÅŸi beneficiază de o cameră cu condiÅ£ii mai bune, inclusiv cu televizor.

Referitor la alimentaţie, Pădurean a afirmat că hrana este asigurată de Penitenciarul Arad şi "respectă toate normativele legale".

În octombrie 2011, 24 de cetăţeni străini - 16 din Algeria ÅŸi 8 din Tunisia - au evadat din Centrul de Cazare a Străinilor LuaÅ£i în Custodie Publică Arad prin forÅ£area gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii.

Cu privire la cei 24 de migranÅ£i care au evadat din centru, Pădurean a declarat că 23 din aceÅŸtia au fost prinÅŸi, însă majoritatea au fost repatriaÅ£i, câÅ£iva dintre ei aflându-se însă în continuare la Horia. In aceeasi declaratie, a adaugat ca centrul are 23 de angajaÅ£i, iar în acest moment sunt deÅ£inuÅ£i 55 de refugiaÅ£i, majoritatea din Algeria, Tunisia ÅŸi Maroc.

Pe site-ul organizaÅ£iei, Migreurop este prezentată ca o reÅ£ea de activiÅŸti ÅŸi cercetători al căror scop este de a publica condiÅ£iile de detenÅ£ie a cetăţenilor străini fără permise de ÅŸedere în statele europene.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu