joi, 1 martie 2012

Business Report: Banca rusa de stat VTB vrea sa cumpere CFR Marfa. Ce parere are armata Statelor Unite?; SUA deschid usa pentru alimente bio made in Romania; Condamnati la saracie? Pactul Fiscal, un posibil mar otravit pentru Romania

SUA deschid usa pentru alimente bio "made in Romania". Produsele ecologice romanesti au acum sansa de a patrunde pe piata americana, dupa ce UE si SUA au semnat un acord care simplifica birocratia si reduce costurile exportatorilor. "Am vrut sa patrundem pe aceasta piata, dar nu am reusit din cauza costurilor. Peste Ocean preturile sunt mult mai mici decat in Europa. In plus, trebuie sa iei in calcul si fluctuatiile euro-dolar, si cheltuielile cu transportul. Poate acum va fi mai usor, dupa ce guvernul american a facut aceasta concesie Europei, deschizandu-si piata catre noi. Guvernul american vrea ca cetatenii sa manance mai sanatos, mai ales dupa ce piata a fost invadata de organisme modificate genetic, iar noi le putem oferi ceea ce isi doresc", a spus Dorin Dogar, reprezentantul Apicola Targu-Mures, exportator a 600 tone de miere ecologica pe an. Integral in Capital.

Condamnati la saracie? Pactul Fiscal, un posibil "mar otravit" pentru Romania. Semnarea "cu ochii inchisi" a noului tratat de consolidare a disciplinei bugetare la nivel de UE, cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, ne condamna la saracie, afirma analistii economici si oamenii de afaceri citati de DailyBusiness.ro. Astazi, la ora 10.00, la Bruxelles este prevazuta semnarea oficiala a noului pact financiar fiscal, un document prin care statele semnatare (toti membrii UE cu exceptia Marii Britanii, Cehiei si Irlandei) se angajeaza sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5% din produsul intern brut (PIB). Continuarea pe DailyBusiness.ro

Firmele cu produse pe care tipa "statut" nu vor duce niciodata lipsa de clienti. Consumul are legatura, in parte, cu placerea: matasea e fina, ciocolata are gust bun si asa mai departe. Dar are legatura si cu nevoia de a face parada, iar oamenii nu se vor satura niciodata sa se afiseze in fata prietenilor si a partenerilor potentiali, pentru a le arata cat de grozavi sunt. O spune industria de cercetare a obiceiurilor de consum. Recesiunea ii obliga pe consumatorii occidentali sa acorde preturilor mai multa atentie decat obisnuiau acum cativa ani. SmashingLists scrie ca in incercarea de a-si inviora vanzarile, companiile ies pe piata cu instrumente de marketing campanii care mai de care mai inedite. Iar clientii vor sa isi "customizeze" achizitiile pentru a-si exprima personalitatea, scrie Capital.

Cat pierde statul prin aplicarea unora din cele mai generoase accize la carburanti din UE. Transportatorii rutieri propun statului sa creasca accizele la motorina. Statul va incasa mai multi bani, iar Petrom va fi obligata sa puna frau profiturilor sale, argumenteaza ei. Ridicarea accizei, cel putin la motorina, ar avea doua avantaje, spune Constantin Isac, presedinte al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). Pe de o parte, ar permite firmelor de transport sa solicite returnarea unei cote de pana la cateva puncte procentuale din accizele platite dupa cum se intampla in Spania, Belgia, Franta sau Slovenia. Ca acest lucru sa fie posibil, acciza la motorina ar trebui sa fie la nivelul minim negociat de Romania prin tratatul de aderare si la care nu am ajuns. Ultima majorare ce ne va alinia la acest nivel minim va avea loc pana la data de 1 ianuarie 2013, informeaza Romania Libera.

Actiunile "Fondul Proprietatea" se vand cu 0,6 lei/unitate. Actiunile "Fondul Proprietatea" au incheiat sedinta de ieri la un pret de 0,60 lei/unitate. Titlurile FP au urcat ieri, de mai multe ori, pana la un maxim de 0,603 lei, iar la inchiderea pietei, actiunile erau cotate la 0,6015 lei, pret cu 1,95% peste nivelul de miercuri. Un pret mai mare fata de cotatia maxima de ieri nu a mai fost inregistrat din 12 aprilie, cand titlurile Fondului au fost tranzactionate la 0,606 lei. Analistii sustin ca evolutia pretului titlurilor FP este influentata de convocarea adunarii generale, pe 4 aprilie, in care actionarii urmeaza sa dezbata propunerea de modificare a Contractului de Administrare, in sensul revizuirii onorariului incasat de "Franklin Templeton", anunta Bursa.

Banca rusa de stat VTB vrea sa cumpere CFR Marfa. Ce parere are armata Statelor Unite? VTB Capital Plc, divizia de investment banking a celei de a doua mari banci rusesti controlate de stat, VTB, intentioneaza sa investeasca "mai multe sute de milioane de euro" in Balcani in urmatorii ani, fiind interesata, printre altele, de preluarea CFR Marfa, a declarat directorul general al VTB Capital. "Voi fi foarte fericit daca vom investi cateva sute de milioane de euro in urmatorii ani in diferite proiecte din Bulgaria, Romania, Serbia si Grecia, direct ca banca sau pentru sprijinirea clientilor nostrii", a declarat directorul general al VTB Capital, Atanas Bostandjiev. Integral pe Finantistii.ro

Impactul liberalizarii pretului la gaze. Renuntarea la sistemul de preturi paralele la energie ii va determina pe investitori sa se orienteze spre industrii mai putin energofage, spun reprezentantii oamenilor de afaceri. Autoritatile romane amana din 2007 liberalizare a preturilor la energie desi autoritatile europene solicita imperativ acest lucru. La sfarsitul lunii februarie, Comisia Europeana a trimis Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni, relateaza Romania Libera.

Inginerii, angajatii cel mai bine platiti. Desi s-a crezut ca moda inginerilor a apus, realitatea din piata muncii ne arata ca in acest moment este specializarea cea mai ceruta de angajatori. Deficitul de talente din domeniul tehnic obliga firmele sa "alerge" prin toata lumea pentru a gasi profesionistii de care au nevoie. Si in Romania companiile nominalizeaza ingineria ca fiind extrem de cautata, iar acest lucru se observa in primul rand in ofertele financiare facute la recrutare. Chiar daca nivelul lefurilor de la noi este mai mic decat cel din strainatate, un inginer este "curtat" cu salarii ce variaza, in functie de experienta candidatului, intre 1.500 si 6.000 de lei. In afara, ofertele facute romanilor ajung si la 8.000 de euro/luna, anunta Finantistii.ro

Amenzi pentru BVB si BCR. Arbitrul pietei de capital a acordat, ieri, amenzi dupa ce a analizat tranzactiile cu produse structurate emise de "Erste Bank", pentru care Banca Comerciala Romana este furnizor de lichiditate. Comisia precizeaza: "In perioada iunie 2011 - ianuarie 2012, Banca Comerciala Romana, in calitate de furnizor de lichiditate, a incalcat parametri aplicabili furnizorilor de lichiditate in 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucuresti la solicitarea CNVM", scrie Bursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu