duminică, 4 martie 2012

LIVE ACUM: Alegeri in Rusia. 5 candidati vor sa-i ia locul lui Medvedev, insa doar Putin are sanse

stirileprotv.ro CLICK AICI PENTRU LIVE! Rusii voteaza astazi pentru un nou presedinte. Vorba vine nou. Cu toate protestele din ultima vreme, sondajele arata ca Vladimir Putin ar putea castiga un nou mandat la Kremlin inca din primul tur.

"Sectiile de vot s-au deschis asa cum era prevazut, totul se desfasoara bine", a declarat duminica dimineata prin telefon Oksana Balinina, vicepresedinte al Comisiei electorale din districtul Ciukotka, situat in extremitatea orientala a Siberiei.

Rusia se intinde pe noua fusuri orare, locuitorii din Ciukotka fiind primii care voteaza in acest scrutin care se va incheia duminica la ora 17:00 GMT (19:00, ora Romaniei) la Kaliningrad (vest). Aproximativ 109 milioane de alegatori sunt chemati la urne, iar primele estimari ale rezultatelor vor fi cunoscute dupa ora 21:00 (19:00, ora Romaniei).

Vladimir Putin, marele favorit al acestui scrutin, este creditat cu aproximativ 60 la suta din intentiile de vot, conform celor mai recente sondaje publicate la sfarsitul lunii februarie. Insa opozitia a facut tot posibilul pentru a mobiliza alegatorii si a impune un al doilea tur de scrutin celui mai puternic om din Rusia, care a detinut deja functia de presedinte din 2000 pana in 2008, dar care si-a vazut popularitatea in declin.

Alegeri Rusia

Acesta concureaza cu alti patru candidati: comunistul Ghennadi Ziuganov (clasat al doilea conform sondajelor), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul si noul venit pe scena politica Mihail Prohorov si centristul Serghei Mironov.

Insa toti s-au abtinut de a il ataca direct pe fostul agent KGB si niciun membru al opozitiei radicale fata de Vladimir Putin nu a fost autorizat sa participe. Coalitia opozitiei care a organizat dupa alegerile legislative din decembrie - marcate conform acestora de fraude masive - proteste de amploare, fara precedent la Moscova de 12 ani, a calificat deja acest scrutin ca fiind non-democratic.

Confruntat cu aceasta contestare, aproximativ 180.000 de camere de supraveghere au fost instalate in 90.000 de sectii de vot (dintr-un total de 95.000) in Rusia, la initiativa lui Putin, cu scopul declarat de a evita fraudele electorale.

Pentru misiunea de observare electorala a Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE) din Rusia, instalarea acestor camere nu garanteaza absenta fraudelor, deoarece camerele nu pot filma mai ales procesul de numarare a buletinelor de vot si de inregistrare a rezultatelor.

CITITI si"De la moartea lui Gandhi nu mai am cu cine sa vorbesc". Cele mai socante declaratii ale lui PUTIN

Niciun contracandidat n-a avut curaj sa-l atace pe Putin

Vladimir Putin

Teoretic, cei 109 milioane de rusi chemati la urne au de ales intre 5 candidati. Insa cei patru - sa le spunem rivali ai lui Putin - au avut grija sa nu-l atace fatis in campania electorala. Si oricum, nici unui membru al adevaratei opozitii NU i s-a permis sa candideze. Dupa acuzatiile de frauda in alegerile parlamentare din decembrie, guvernul a anuntat ca in 90.000 de sectii de votare din toata tara au fost montate 180.000 de camere web. Ordinul a venit chiar de la Putin.

Igor Åžcegolev, ministrul pentru Comunicatii si Mass Media: "De aceea premierul, care candideaza acum la presedintie, a sugerat implementarea acestui tip de tehnologie, pentru a da oricui posibilitatea sa urmareasca, in timp real, ce se intampla".

Cu atata transparenta, Putin vrea sa arate ca anuntata "rocada rusa" cu Dmitri Medevedev este rezultatul vointei populare.

Vladimir Putin

Vladimir Putin, candidat la presedintie: "Dragi prieteni, pe 4 martie fiecare dintre noi va dispune de un vot si va putea astfel sa faca o alegere. Rezultatul depinde de votul fiecaruia dintre voi".

Cel care si la 59 de ani mizeaza pe imaginea lui de macho, a fost, pare-se, bataios inca de copil.

Elena Cernigova, directoarea scolii 281: "Elevii fac adesea tot soiul de intreceri: care e mai puternic, mai bun, mai inalt. Asa ca au fost situatii cand Vladimir Vladimirovici a facut uz de ..forta. Ulterior, nimanui nu i-a mai trecut prin cap sa-l provoace".

Dupa doua mandate in care s-a bucurat de o uriasa popularitate, atitudinea rusilor s-a mai nuantat in ultimele luni, cand Putin s-a confruntat cu proteste fara precedent. Poate si de aceea, pentru a atrage electoratul tanar, n-a ezitat sa recurga la trucuri electorale, pe care unii le-ar califica, de-a dreptul nerusinate. Sky News: Mii de functionari publici din Rusia vor primi bani sa-l voteze de mai multe ori pe Putin

Mihail Prohorov

Dintre contracandidatii sai, doi merita pomeniti. Unul este omul de afaceri Mihail Prohorov, printre altele proprietar al unei echipe de baschet din Statele Unite. Are 46 de ani, peste 2 metri inaltime, e celibatar si are reale talente la jetski. Pe site-ul persoanl si-a dezvaluit crezul: "Nu poti bea tot vinul din lume, nu poti manca toata mancarea, nu poti avea toate femeile, dar ar trebui macar sa incerci". Nicio mirare asadar, ca e supranumit miliardarul playboy. In 2007, a fost arestat intr-o statiune de ski franceza sub acuzatia ca a furnizat prostituate invitatilor la o petrecere.

Cu totul alt profil are comunistul Ghenadi Ziuganov, al carui nume e scandat cu atata patima de nostalgici. Ziuganov isi va incerca norocul la presedintie pentru a patra oara. Prima oara l-a infruntat pe Boris Eltin, in 1996, pe cand era mult mai sprinten.

CITITI si: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Vladimir Putin in 1999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu